Tomasz i Kinga Jakiel
Tomasz Jakiel „Lubuskie Angusowo”. Rodzinne gospodarstwo powstało w 2014 roku i za główny cel postawiło sobie produkcję jak najwyższej jakości żywności, przy jednoczesnym odnowieniu potencjału naszych gleb. Na 18 hektarach, utrzymują bydło rasy Angus Czerwony, kury nioski od których w ramach sprzedaży bezpośredniej sprzedają jajka. To gospodarstwo wyróżnia się podejściem do rolnictwa. Nie używają skomplikowanych maszyn, nie mają nawet traktora, a część zadań związanych z użyźnianiem ziemi zlecają swoim zwierzętom. W okresie wegetacyjnym na własne potrzeby chowali do tej pory brojlery na pastwisku. Klienci kupujący od nich jajka, chcieliby mieć możliwość kupowania wysokiej jakości tuszek brojlera pastwiskowego, w związku z tym powstał pomysł na zwiększenia skali chowu brojlera, aby mógł on trafić również na stoły klientów całej GO. Podobnie jest z innymi produktami rolniczymi – ser, nabiał, miody, których nie są w stanie wytworzyć we własnym gospodarstwie, a jest na to zapotrzebowanie konsumenckie. Tomasz jest również znanym, mającym szerokie zasięgi oglądalności, youtuberem. Promując rolnictwo regeneratywne zachęca oglądających do korzystania z produktów oferowanych bezpośrednio przez rolników.
Kinga Jakiel – Uczestnicząc w sukcesie swoich rodziców w tworzeniu oraz prowadzeniu gospodarstwa Lubuskie Angusowo, postanowiła w swoim gospodarstwie na chów brojlerów pastwiskowych. Czerpiąc z najlepszych zasobów- dotychczasowego doświadczenia rodzinnego, szacunku do natury i dobrostanu zwierząt ma szansę na rozwój gospodarstwa a klienci zyskują okazję do zakupu wysokiej jakości tuszek brojlera pastwiskowego. Obecnie zarówno w okolicach Zielonej Góry jak i Wałbrzycha, Jawora, Strzegomia trudno jest zakupić wysokiej jakości mięso co daje dużą gwarancję na sukces tego przedsięwzięcia. Jest to ekonomiczna nisza, którą zamierzamy wykorzystać.